bahan-bahannya
daging dalam setengah kilo ek-potong dan bersihkan
bahan-bahan untuk blend
6 ulas bawang merah
3ulas bawang putih
2cm halia
20 bijik cili kering
bahan untuk tumis plak
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2bijik buah pelaga
bahan-bahan lain
minyak
garam
bawang besar dlm 2 ulas or 2 labu orang kelantan cakap..sebab bawang besar tukan besar..hehehe..belasah jelah..hahaha
bawang besar tu potong bulat ek..jangan terlalu nipis..sedang-sedang jer..
air secukupnya...
kicap
cara membuatnya
1- panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis tadi hingga wangi..kemudian masukkan bahan blend tadi dan biarkan hingga pecah minyak...kemudian setelah sebati masukkan daging tadii..biarkan hingga sebati dengan daging..
2-setelah daging separuh masak masukkan kicap manis ek..jangan kicap masin plak..dalam 5 sudu besar..
pastu kacau hingga sebati bersama daging..
3-dlm 5 minit kemudian masukkan air dalam 2 gelas air..jika nak lagi berkuah boleh tambah sikit lagi air..tapi jangan banyak sangat nanti tak sedap..tambahkan garam sedikit jer..itupun jika perlu,sedikit gula dan biarkan hingga daging empuk..
4-setelah daging empuk masukkan bawang besar yang di potong bulat tadi semuanya..biarkan bawang layu dan bolehlah di angkat dan hidang.............last resepi untuk hari ni..lainkali jumpa lagi dari dapur puan leeya..heheheheheh
Tiada ulasan:
Catat Ulasan