DAGING GULAI KICAP



bahan-bahannya

daging dalam setengah kilo ek-potong dan bersihkan

bahan-bahan untuk blend

6 ulas bawang merah
3ulas bawang putih
2cm halia
20 bijik cili kering

bahan untuk tumis plak
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2bijik buah pelaga

bahan-bahan lain
minyak
garam
bawang besar dlm 2 ulas or 2 labu orang kelantan cakap..sebab bawang besar tukan besar..hehehe..belasah jelah..hahaha
bawang besar tu potong bulat ek..jangan terlalu nipis..sedang-sedang jer..
air secukupnya...
kicap


cara membuatnya

1- panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis tadi hingga wangi..kemudian masukkan bahan blend tadi dan biarkan hingga pecah minyak...kemudian setelah sebati  masukkan daging tadii..biarkan hingga sebati dengan daging..

2-setelah daging separuh masak masukkan kicap manis ek..jangan kicap masin plak..dalam 5 sudu besar..
pastu kacau hingga sebati bersama daging..

3-dlm 5 minit kemudian masukkan air dalam 2 gelas air..jika nak lagi berkuah boleh tambah sikit lagi air..tapi jangan banyak sangat nanti tak sedap..tambahkan garam sedikit jer..itupun jika perlu,sedikit gula dan biarkan hingga daging empuk..

4-setelah daging empuk masukkan bawang besar yang di potong bulat tadi semuanya..biarkan bawang layu dan bolehlah di angkat dan hidang.............last resepi untuk hari ni..lainkali jumpa lagi dari dapur puan leeya..heheheheheh
" Dah Baca ? Komen Lah Sikit =)) "

Tiada ulasan:

Catat Ulasan