keladi-dalam beberapa batang
setengah kilo udang
bahan kena blend-
7ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
cili kering dlm 10 biji
2cm kunyit
2cm lengkuas
santan
gula
garam
cili hijau besar-belah dua potong dua dlm 3 biji
cara membuatnya..
1- semua bahan tadi di blend kemudian di masukkan dalam periuk bersama santan..
didihkan di atas api sambil mengacaunya hingga mendidih lah..
2-setelah mendidih masukkan udang..dan biarkan sekjap dlm 5 minit..kemudian masukkan keladi tadi..
masukkan garam,gula dan biarkan keladi tadi empuk..kalau tak nanti gatal bila makannya..
3-bila kelasi telah empuk bolehlah masukkan cili hijau tadi..biarkan dlm 5 minit boleh padam api dan angkat..
hidangkan untuk kuarga tercinta.........selamat mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan