bahan2nya..
setengah ekor ayam-potong kecik2
cuci bersih dan tos kan airnya..
letak tepi dulu..hehehe
bahan-bahan A- untuk di gaul dgn rempah kari..
5 ulas bawang merah
2 ilas bawang putih
2cm halia
"semua bahan tu tumbuk dan kemudian masukkan ke dalam mangkuk
bersama serbuk kari ayam..letakkan sedikit air panas..kacau biar sebati dulu..
pastu letak tepi jap..hehehe
bahan-bahan B-untuk di blend plak..
5ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2cm lengkuas
2cm kunyit hidup
cili kering dalam 10 biji
cili padi dalam 10 biji-kalau takmo pedas kurangkan..
"bahan-bahan ni semua blend kan..kemudian mcm biasa ketepi kan kejap..
bahan-bahan lain
minyak untuk menumis
garam
gula
perasa
santan
nangka-yang sudah di celur separuh masak
cili besar hijau-belah dua dan potong dua..
cara membuatnya plak..
1-panaskan minyak dalam periuk ek..kemudian tumiskan bahan A tadi hingga pecah minyak..
2-setelah rempah yang di tumis tadi pecah minyak..masukkan ayam..kacau rata..jika agak kering masukkan air dlm setengan cawan ek..
3-biarkan sebati dulu dlm 5 minit..kemudian masukkan bahan B kedalam periuk tadi..kacau lagi hingga sebati..setelah air yang di masukkan tadi hampir kering masukkan santan..
4-kacau lah gulai tu sehingga mendidih..sebab kalau tak di kacau karang berketul plak santan tu..setelah santan mendidih masukkan garam,gula,perasa sikit kalau nak lah..kalau yang tak mkn perasa 'ajinomoto" tu jangan letak..liya letak sebab liya makan..
5-biarkan hingga ayam empuk..setelah ayam empuk masukkan nangka muda tadi..biar kan sekejap hingga nangka plak empuk..masukkan cili yang di potong tadi..biar kan dlm 5 minit..sesuaikan rasa..bolehlah angkat dan hidang bersama nasi putih..di jamin sedap..hehehe....selamat memasak ek..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan