PERUT KU YANG SELALU JE SAKIT.....KNP????

   perut aku nih selalu je sakit..nak kata tak makan ubat dah makan..tapi sakit jugak..
knp dengan ko perut..ko ada masalah apa plak..ke ko sakit sebab aku tak makan..kan kau dah biasa aku tak makan..atau ko sakit sebab aku banyak sangat makan ubat...
perut..ko jangan lah selalu sakit..aku nak bangun..nak berjalan..nak duduk susah sangat sebab ko sakit..ko tak kesian kat aku ke..aku kan dah banyak sakit..jadi ko tak payah lah sakit..ko duduk je baik2 ek perut..jangan sakit2..nanti aku lagi susah kalau ko jugak ikut sakait seperti jantung,buah pinggang,paru2..ko tak payah lah..ko sihat lah ek..dah banyak yang sakit kat badan aku nih..jangan lah ko tambah lagi ek..ko baik kan perut..hari ni ko sakit lagi..esok ko jangan sakit ek..jangan sakit lagi.......
" Dah Baca ? Komen Lah Sikit =)) "

TIADA LAGI ............ DIA

    dulu kat facebook..bila aku bukak fb yang pertama aku nampak adalah nama dia..tapi sekarang nama tu dah takde..sekarang aku dah tak menulis dah kat fb..dah jarang bukak fb..sebab apa yang aku syg.apa yang aku rindu dah takde..betul kata seseorang..apa yang kita ada di dunia ini takkan kenal dan takkan selalu ada untuk kita..namun ku titipkan doa walau dia tiada moga bahagia sentiasa mengiringinya..dan dia selalu ada di satu tempat yang tak siapa tahu dalam hidup ku..leeya senyum...heheheehe.. mcm ni :) ..namun walau pun dia dah takde..kisahnya akan ku coretkan selalu disini..itu tandanya selalu ada rindu di hati ini buat dia....kamu yang selalu ku pahat utuh dalam hati..moga senyum.tawamu selalu ada untuk insan-insan yang kamu sayangi ek...itu doa dariku...................... ^_^
" Dah Baca ? Komen Lah Sikit =)) "

TUHAN BERIKAN LAH AKU CINTA

Walau aku senyum bukan berarti 
Aku selalu bahagia dalam hari 
Ada yang tak ada di hati ini 
Di jiwa ini hampa 

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku 
Mungkin akan ada cerita cinta 
Namun ada saja cobaan hidup 
Seakan aku hina 

Tuhan berikanlah aku cinta 
Untuk temaniku dalam sepi 
Tangkap aku dalam terang-Mu 
Biarkanlah aku punya cinta 

Tuhan berikanlah aku cinta 
Aku juga berhak bahagia 
Berikan restu dan halal-Mu 
Tuhan beri aku cinta................
" Dah Baca ? Komen Lah Sikit =)) "

GULAI KAWAH

Bahan2 
100 ml minyak 
500 gm daging (dgn bahagian berlemak) – dipotong dadu (boleh guna daging tanpa lemak) 
Air untuk mengempukkan daging 
2 biji kentang saiz besar – potong 4 
2 s/b kerisik 
350 ml santan pekat (dari 1 ½ biji kelapa) 
2 s/b gula merah 
1 keping asam gelugur 
garam secukupnya 


Bahan A 
1 btg kulit kayu manis 
3 kuntum bunga cengkih 
2 kuntum bunga lawang 
3 biji buah pelaga 

Bahan B 
(kisar dengan sedikit santan) 
2 – 3 sb pes cili 
1 labu bawang besar 
7 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih 
3 cm halia 
2 cm lengkuas 
1 s/b rempah kari daging 
3 s/b pes rempah rendang basah* 
(*tambahkan lebih kurang 1 cm setiap sejenis spt halia, lengkuas dan ditambah juga 1 cm kunyit hidup & 1 batang serai, 4 biji cili padi, 2 ulas bwg merah.. diblend sekali sebagai ganti pes rendang basah) 

Cara Membuat 
1. Panaskan minyak dan tumis bahan A hingga harum. 
2. Masukkan bahan kisar, kacau hingga naik minyak. 
3. Bubuh daging dan kacau hingga kering airnya. 
4. Masukkan air, kacau lagi. Bila daging separuh empuk tuangkan santan. 
5. Masukkan kentang. Kacau atas api perlahan hingga mendidih. Masukkan pula kerisik, asam gelugur, garam dan gula merah. 
6. Kacau sekali-sekala hingga daging empuk dan pekat sehingga terbit minyak. 

" Dah Baca ? Komen Lah Sikit =)) "

BAWANG PUTIH JERUK

Bahan-bahannya

1. 20 labu bawang putih, jangan ceraikan/kupaskan. Buang kulit yang sudah
terkupas. Bersih dan toskan.Kalau rajin, kukuskan bawang putih sehingga agak
lembut (boleh dicucuk dengan garpu)
2. 1 cawan cuka
3. 2 cawan air
4. setengah cawan gula pasir
5. 5 sudu makan garam

Cara:
1. Masak air, cuka, gula dan garam hingga mendidih
2. Masukkan bawang putih dan masak hingga didih sekali lagi + another 5-10
minutes. Kalau sudah dikukus, masak hingga didih sahaja.
3. Sejukkan (betul betul sejuk)
4. Masukkan dalam telap yang tidak kedap udara (telap kaca, bukan plastik
ye!)
5. Boleh simpan dalam fridge (tahan 2 bulan) atau kalau bukan dalam fridge,
tahan 2-3 minggu. Ambil gunakan sudu.
" Dah Baca ? Komen Lah Sikit =)) "

KERABU JANTUNG PISANG

bahan2nya :

1 biji jantung pisang(pilih jantung hok buleh dimkn shj k)
2 ekor ikan selayang bakar atau rebus
3 ulas bwg merah
5 biji lada hitam(nk pedas buh lebih)
1/2 cwn santan pekat
air ase limau nipis atau limau kerat lete (hok peroh dale budu tu)
kerisek (nyor parut digoreng garing n tumbuk halus2, ader yg buat sampai halus jer, ader gk tumbuk sampai jd kerisek betul)
garam
perasa/ gula skit

cara:

-jantung pisang dihiris bulat dan celur sampai masak.lepas tu sejatkan..peroh jantung tuh sampai kering airnya.ketepikan
- tumbuk lada hitam sampai hancur, pastuh masukkan bwg merah dan ikan rebus. tumbuk sampai hancur k.
- pastuh gaul semua tuh gn jantung pise td bersama2 santan,kerisek, grm, gula, perah air asam limau.
- pastuh kalo ader sape2 rase nk tamboh pe2..ikut suka la..ni resepi simple jer..
- resepi yg sama jugak buleh buat untuk kerabu pucuk beko, kerabu buah nako, kerabu pucuk ubi kayu, kerabu pucuk paku..tp kena pekat palot deh..dok sedak kalo cair sgt..
- selamat mencuba
" Dah Baca ? Komen Lah Sikit =)) "

KERABU DAGING

Bahan2nyer :

daging (ikut suka nk banyok mane)
1/2 btg timun batang 
2 btg serai
1 btg bunga kantan
2 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
3 bj lada cenggit (nak pedas buh lebih)
gula
2 sudu besar kicap sotong
air limau nipis
ulam2 lain yg raso nk bubuh

cara2nyer:

-daging dipotong besar2 dan direbus sehingga empuk dan tinggal sedikit airnya.(airnya simpan lebih kurang 3 sudu laa, takleh banyak nati tak sedap)
- pastu ambil daging dan potong kecil2 n nipis2
- timun btg, serai, bunga kantan, bwg putih, bwg merah, lado cenggit, n segala ulam2 lain hok raso brehi nok bubuh, dihiris halus.
- buh dlm mangkuk, ambik air rebusan daging yg tinggal sedikit td, campurkan dengan daging yg dihiris dan segala ulam2 td..
- pahtu buh kicap sotong, gula skit, n perah air limau nipis. rasa la dulu. awas! kicap sutung tu masin dah, jgn buh garam..
- gaulkan semuanya skali sehingga berpalutt
-pastuh makan la k..
-selamat mencuba..

petua : kalo daging keras, nk cepat empuk, buh sudu besi dlm periuk rebusan daging. pastikan sudu dibasuh bersih terlebih dahulu...
" Dah Baca ? Komen Lah Sikit =)) "