100 ml minyak
500 gm daging (dgn bahagian berlemak) – dipotong dadu (boleh guna daging tanpa lemak)
Air untuk mengempukkan daging
2 biji kentang saiz besar – potong 4
2 s/b kerisik
350 ml santan pekat (dari 1 ½ biji kelapa)
2 s/b gula merah
1 keping asam gelugur
garam secukupnya
Bahan A
1 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Bahan B
(kisar dengan sedikit santan)
2 – 3 sb pes cili
1 labu bawang besar
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
1 s/b rempah kari daging
3 s/b pes rempah rendang basah*
(*tambahkan lebih kurang 1 cm setiap sejenis spt halia, lengkuas dan ditambah juga 1 cm kunyit hidup & 1 batang serai, 4 biji cili padi, 2 ulas bwg merah.. diblend sekali sebagai ganti pes rendang basah)
Cara Membuat
1. Panaskan minyak dan tumis bahan A hingga harum.
2. Masukkan bahan kisar, kacau hingga naik minyak.
3. Bubuh daging dan kacau hingga kering airnya.
4. Masukkan air, kacau lagi. Bila daging separuh empuk tuangkan santan.
5. Masukkan kentang. Kacau atas api perlahan hingga mendidih. Masukkan pula kerisik, asam gelugur, garam dan gula merah.
6. Kacau sekali-sekala hingga daging empuk dan pekat sehingga terbit minyak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan