1 biji jantung pisang(pilih jantung hok buleh dimkn shj k)
2 ekor ikan selayang bakar atau rebus
3 ulas bwg merah
5 biji lada hitam(nk pedas buh lebih)
1/2 cwn santan pekat
air ase limau nipis atau limau kerat lete (hok peroh dale budu tu)
kerisek (nyor parut digoreng garing n tumbuk halus2, ader yg buat sampai halus jer, ader gk tumbuk sampai jd kerisek betul)
garam
perasa/ gula skit
cara:
-jantung pisang dihiris bulat dan celur sampai masak.lepas tu sejatkan..peroh jantung tuh sampai kering airnya.ketepikan
- tumbuk lada hitam sampai hancur, pastuh masukkan bwg merah dan ikan rebus. tumbuk sampai hancur k.
- pastuh gaul semua tuh gn jantung pise td bersama2 santan,kerisek, grm, gula, perah air asam limau.
- pastuh kalo ader sape2 rase nk tamboh pe2..ikut suka la..ni resepi simple jer..
- resepi yg sama jugak buleh buat untuk kerabu pucuk beko, kerabu buah nako, kerabu pucuk ubi kayu, kerabu pucuk paku..tp kena pekat palot deh..dok sedak kalo cair sgt..
- selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan