daging (ikut suka nk banyok mane)
1/2 btg timun batang
2 btg serai
1 btg bunga kantan
2 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
3 bj lada cenggit (nak pedas buh lebih)
gula
2 sudu besar kicap sotong
air limau nipis
ulam2 lain yg raso nk bubuh
cara2nyer:
-daging dipotong besar2 dan direbus sehingga empuk dan tinggal sedikit airnya.(airnya simpan lebih kurang 3 sudu laa, takleh banyak nati tak sedap)
- pastu ambil daging dan potong kecil2 n nipis2
- timun btg, serai, bunga kantan, bwg putih, bwg merah, lado cenggit, n segala ulam2 lain hok raso brehi nok bubuh, dihiris halus.
- buh dlm mangkuk, ambik air rebusan daging yg tinggal sedikit td, campurkan dengan daging yg dihiris dan segala ulam2 td..
- pahtu buh kicap sotong, gula skit, n perah air limau nipis. rasa la dulu. awas! kicap sutung tu masin dah, jgn buh garam..
- gaulkan semuanya skali sehingga berpalutt
-pastuh makan la k..
-selamat mencuba..
petua : kalo daging keras, nk cepat empuk, buh sudu besi dlm periuk rebusan daging. pastikan sudu dibasuh bersih terlebih dahulu...






leeya harlina
05 jun 1979
33 years old
tanah merah ,kelantan
married wif wan aliazwar
PERUT KU YANG SELALU JE SAKIT.....KNP????
Tiada ulasan:
Catat Ulasan