daging (ikut suka nk banyok mane)
1/2 btg timun batang
2 btg serai
1 btg bunga kantan
2 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
3 bj lada cenggit (nak pedas buh lebih)
gula
2 sudu besar kicap sotong
air limau nipis
ulam2 lain yg raso nk bubuh
cara2nyer:
-daging dipotong besar2 dan direbus sehingga empuk dan tinggal sedikit airnya.(airnya simpan lebih kurang 3 sudu laa, takleh banyak nati tak sedap)
- pastu ambil daging dan potong kecil2 n nipis2
- timun btg, serai, bunga kantan, bwg putih, bwg merah, lado cenggit, n segala ulam2 lain hok raso brehi nok bubuh, dihiris halus.
- buh dlm mangkuk, ambik air rebusan daging yg tinggal sedikit td, campurkan dengan daging yg dihiris dan segala ulam2 td..
- pahtu buh kicap sotong, gula skit, n perah air limau nipis. rasa la dulu. awas! kicap sutung tu masin dah, jgn buh garam..
- gaulkan semuanya skali sehingga berpalutt
-pastuh makan la k..
-selamat mencuba..
petua : kalo daging keras, nk cepat empuk, buh sudu besi dlm periuk rebusan daging. pastikan sudu dibasuh bersih terlebih dahulu...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan