KETAM GULAI CILI API

tadi makan malam kak liya masak KETAM BERCILI..tapi kak liya tak mo ajar ketam bercili..tapi nak ajar masak KETAM MASAK NENAS..nanti boleh masak untuk makan tghari or makan malam..jom kak liya ajarkan adik2 yang dah jadi suriumah tangga dan yang belum pun boleh..nanti dah kawin dah pun pandai bila cik abg mintak masakkan..nanti boleh tunjuk skill memasak kat mak mertua..hahahahahha

KETAM MASAK NENAS

bahan-bahannya

1kg ketam
1 biji nenas buang kulitnya dan potong lah ikut suka ek tapi rebuskan dulu sekejap untuk buang air masam nya dulu..
250ml santan
15 biji cili padi-dikisar
5 batang serai-dikisar
gula secukupnya
garam secukupnya
2 sudu teh serbuk kunyit
5 ulas bawang merah-dikisar
2 keping lengkuas-di kisar

cara membuatnya

1--masukkan santan kedalam periuk dan masukkan bahan kisar tadi.dan nenas..kacau hingga mendidih..

2--selepas itu masukkan ketam,garam,gula,serbuk kunyit secekupnya..masaklah perlahan-lahan hingga ketam masak

3--angkat dan bolehlah di hidangkan bersama juadah lain untuk makan malam or makan tghari..selamat mencuba ek..jangan malas-malas lak------------ ♥
" Dah Baca ? Komen Lah Sikit =)) "

Tiada ulasan:

Catat Ulasan